Melod » Specials » Kruidengeneeskunde

Geneeskrachtige kruiden

Geneeskrachtige kruiden Geneeskrachtige kruiden zijn kruiden die het lichaam helpen gezond te blijven en die je kunnen helpen bij diverse aandoeningen en kwaaltjes, zoals aambeien, verkoudheid en verstopping. Kruidengeneeskunde kent vele praktische toepassingen, zo kun je kruidenthee maken, met medicinale kruidenolie masseren en kruidenzalfjes maken.

Wat is kruidengeneeskunde?

Ginkgo biloba is een van de vele geneeskrachtige kruiden en helpt bij geheugenklachten en zintuiglijke stoornissen / Bron: Philipp Franz von Siebold, Wikimedia Commons (Publiek domein)Ginkgo biloba is een van de vele geneeskrachtige kruiden en helpt bij geheugenklachten en zintuiglijke stoornissen / Bron: Philipp Franz von Siebold, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Kruiden spelen al eeuwenlang een belangrijke rol. Uit Egyptische papyrus rollen van ongeveer 1700 jaar voor Christus komt naar voren dat de oude Egyptenaren reeds kruidengeneeskunde beoefenden. Zo gebruikten zij knoflook, jeneverbes en papaverextract en ontdekten zij dat kruidenthee gezond én lekker is. Ook nu gebruikt men kruiden nog voor diverse medische doeleinden. En ondanks dat veel mensen sceptisch tegenover kruidengeneeskunde staan, kan de moderne westerse geneeskunde er niet omheen dat kruiden een genezende werking kunnen hebben. Inmiddels is bijvoorbeeld het positieve effect van knoflook op het hart in meerdere onderzoeken naar voren gekomen.

De kern van kruidengeneeskunde, ook wel fytotherapie genoemd, is dat men gezondheidsklachten en ziekten met behulp van plantaardige middelen behandelt. Het arsenaal aan geneeskrachtige kruiden is niet beperkt tot enkele populaire kruiden als ginkgo, knoflook en rozemarijn, maar bestrijkt een heel breed kruidengebied.

LET OP!
Het gebruik van geneeskrachtige en medicinale kruiden moet altijd in overleg met een arts gebeuren. Sommige kruiden kunnen namelijk een wisselwerking met voorgeschreven medicijnen hebben, waardoor de werking van de medicijnen vermindert of juist versterkt. Ook kunnen sommige kruiden of delen ervan allergische reacties veroorzaken. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden.

Kruidengeneeskunde in de praktijk

Je kunt kruiden op diverse manieren gebruiken, waarbij de ene toepassing zich wat beter leent dan de ander. Het is bijvoorbeeld erg lastig en daarnaast onsmakelijk om thee van mirre te zetten. Je kunt echter uitstekend kruidenthee van brandnetel zetten.

Kruidenthee maken

Is kruidenthee gezond? Absoluut! Ginkgo, citroenmelisse en rozemarijn zijn uitermate geschikte kruiden om een gezonde thee van te maken. Je maakt deze thee door 30 gram van het gedroogde kruid of 75 gram vers kruid te overgieten met 500 milliliter water dat net van de kook af is. Wanneer het water nog kookt als je het op de kruiden gooit, kunnen de waardevolle vluchtige oliën verdwijnen. Laat het mengsel 10 minuten trekken om het vervolgens te zeven tot je een heldere thee overhoudt. Je kunt de kruidenthee zowel warm als koud drinken.

Lijnzaad wordt ook wel als laxeermiddel gebruikt / Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Lijnzaad wordt ook wel als laxeermiddel gebruikt / Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Kruidenolie

Kruidenolie kun je perfect gebruiken als massageolie. Je kunt kruidenmassageolie maken door 250 gram gedroogd kruid of 750 gram vers kruid samen met 500 milliliter zonnebloemolie au bain marie te verwarmen. Laat het geheel 3 uur zachtjes koken en giet het mengsel daarna in een zeef met grove gaten om de olie te filteren.

Kruiden supplementen

Sommige kruiden, zoals mirre, hebben een niet zo lekkere smaak. Daardoor is het niet erg aantrekkelijk om er kruidenthee van te zetten. Gelukkig verkopen veel drogisterijen en natuurwinkels tegenwoordig kruiden supplementen, waarbij het heilzame kruid verwerkt is in kruiden capsules of tabletten.


Er zijn nog veel meer mogelijkheden met geneeskrachtige kruiden, zie de desbetreffende kruidenartikelen om te bekijken wat je met welk kruid allemaal kunt doen.
Kruidengeneeskunde: brandnetel

Kruidengeneeskunde: brandnetel

Is brandnetel gezond? Absoluut! De brandnetel, door velen beschouwd als een hardnekkig onkruid, is een plant die vele toepassingen in de kruidengeneeskunde kent. Brandnetels hebben een zuiverende werk…

Kruidengeneeskunde: citroenmelisse

Citroenmelisse is een kruid dat veel gebruikt wordt in de kruidengeneeskunde. Citroenmelisse is namelijk een kruid dat bij uitstek geschikt is voor het behandelen van alledaagse stressklachten en span…
Kruidengeneeskunde: knoflook

Kruidengeneeskunde: knoflook

Is knoflook gezond? Ja! Knoflook is een van de weinige geneeskrachtige kruiden waarvan de heilzame werking door zowel de kruidengeneeskunde als de reguliere geneeskunde erkend wordt. Regelmatig knoflo…
Kruidengeneeskunde: rozemarijn

Kruidengeneeskunde: rozemarijn

Rozemarijn is een kruid dat in de kruidengeneeskunde veelvuldig gebruikt wordt. Rozemarijn helpt namelijk bij het verminderen van hoofdpijn en heeft een stimulerend en oppeppend effect. Rozemarijn ken…
Kruidengeneeskunde: bernagie (borago officinalis)

Kruidengeneeskunde: bernagie (borago officinalis)

Bernagie, door sommigen ook wel komkommerkruid genoemd, is een kruid dat in de kruidengeneeskunde bekend staat als ideale huidreiniger. Toegepast bij huidklachten is bernagie dikwijls verkrijgbaar ond…
Kruidengeneeskunde: lijnzaad (linum usitatissimum)

Kruidengeneeskunde: lijnzaad (linum usitatissimum)

Is lijnzaad gezond? Absoluut! Lijnzaad wordt in de kruidengeneeskunde vaak als laxeermiddel gebruikt. Lijnzaad kan echter ook gebruikt worden bij onder meer menstruatieklachten, eczeem en gewrichtsont…
Kruidengeneeskunde: ginkgo (ginkgo biloba)

Kruidengeneeskunde: ginkgo (ginkgo biloba)

Ginkgo biloba is een gezond kruid dat steeds populairder wordt in de kruidengeneeskunde. Ginkgo heeft namelijk diverse genezende krachten. Ginkgo kan heel effectief zijn bij geheugenstoornissen en zin…
Kruidengeneeskunde: mirre (commiphora molmol)

Kruidengeneeskunde: mirre (commiphora molmol)

Mirre is een onopvallende krachtige genezer in de kruidengeneeskunde. Mirre, ook wel myrrhe genoemd, wordt met name gebruikt in de vorm van mirre-tinctuur en als etherische olie. Mirre helpt bij kwaal…
Gepubliceerd door Melod op 10-08-2011, laatst gewijzigd op 18-08-2011. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Ody, P. (1993). Handboek heilzame kruiden. Tirion.