Melod » Specials » Tryptofaan

Voeding, depressieve klachten en L-tryptofaan

Voeding, depressieve klachten en L-tryptofaan Al sinds jaar en dag is bekend dat er een sterk verband tussen voeding en depressie is. Een van de redenen is de aanwezigheid van tryptofaan (L-tryptofaan) in voedingsmiddelen. Tryptofaan zorgt ervoor dat er voldoende van het "geluksstofje" serotonine (5-HTP) door het lichaam aangemaakt kan worden. Wanneer je onvoldoende tryptofaan door middel van je voeding binnenkrijgt kun je een voedingssupplement tryptofaan overwegen.

Voeding en depressie

Uit talloze onderzoeken komt het steeds weer naar voren: er bestaat een sterke relatie tussen voeding en depressie. Bepaalde voedingsmiddelen lijken essentieel voor het goed kunnen functioneren van het brein, zoals meervoudige onverzadigde vetzuren en foliumzuur. Een tekort aan deze voedingsmiddelen lijkt geassocieerd met een verhoogde kans op het ontwikkelen van depressieve klachten. Bepaalde voedingsstijlen lijken geassocieerd met een kleinere kans op depressieve klachten. Zo bevat een Mediterraans dieet volop vis, fruit en groenten, waarmee het lichaam van een flinke hoeveelheid gezonde voedingsstoffen voorzien wordt.

Tryptofaan bij depressieve klachten

Ook tryptofaan (L-tryptofaan), een stofje dat een rol speelt bij de aanmaak van het "geluksstofje" serotonine (5-HTP), speelt een belangrijke rol bij depressieve klachten. Mensen met weinig serotonine (5-HTP) in het lichaam rapporteren over het algemeen meer depressieve klachten en hebben meer last van agressieve gevoelens. Mensen die een voedingssupplement tryptofaan slikken (waardoor de hoeveelheid serotonine (5-HTP) in het lichaam doorgaans toeneemt) gedragen zich over het algemeen genomen socialer en hebben minder last van depressieve klachten.

Tryptofaan in voeding

Hoe kun je de hoeveelheid tryptofaan die je dagelijks binnenkrijgt nu verhogen? Je kunt natuurlijk een voedingssupplement tryptofaan slikken, maar in gewone voedingsmiddelen bevindt zich ook al aardig wat tryptofaan. Voedingsmiddelen met veel tryptofaan zijn onder andere sojabonen, Parmezaanse kaas, sesamzaad, zonnebloempitten en kalkoen. Mocht je toch een voedingssupplement met tryptofaan willen slikken, waak er dan voor dat je niet tegelijkertijd bepaalde medicijnen slikt, zoals SSRI's en MAO-remmers.

Tryptofaan kan - wanneer het in grote hoeveelheden ingenomen wordt - bijwerkingen hebben. Zo kun je last krijgen van onder andere wazig zien, duizeligheid en vermoeidheid.
Tryptofaan, effectief bij depressie?

Tryptofaan, effectief bij depressie?

Tryptofaan is één van de essentiële aminozuren, die ons lichaam niet zelf aan kan maken en die we uit ons voedsel moeten halen. Tryptofaan, soms ook wel l tryptofaan genoemd, is nodig om serotonine aa…
Tryptofaan: eet je depressie weg!

Tryptofaan: eet je depressie weg!

Tryptofaan is een van de aminozuren in ons lichaam. Tryptofaan, ook wel l-tryptofaan genoemd, wordt geroemd om de positieve effecten die het heeft op de stemming en op een depressie. Tryptofaan wordt…
Neurotransmitter: serotonine

Neurotransmitter: serotonine

Serotonine is een van de neurotransmitters die een invloed uitoefent op diverse delen en functies van het menselijk lichaam. De neurotransmitter serotonine kan alleen geproduceerd worden wanneer het l…
Neurotransmitters

Neurotransmitters

De neuronen (zenuwcellen) in ons lichaam kunnen met elkaar communiceren met behulp van neurotransmitters: chemische substanties welke een boodschap over kunnen dragen van neuron tot neuron. De neurotr…
Gepubliceerd door Melod op 19-10-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Rahe C., Unrath M. & Berger K. (2014) Dietary patterns and the risk of depression in adults: a systematic review of observational studies.
  • European Journal of Nutrition, Vol. 53(4)
  • Young S.N. (2013) The effect of raising and lowering tryptophan levels on human mood and social behaviour.