Melod » Specials » Stoppen met roken

Hulpmiddelen, tips en trucs

Hulpmiddelen, tips en trucs Stoppen met roken is zeer lastig om veel rokers aan een rookverslaving lijden. Er bestaan echter een aantal hulpmiddelen waarmee men het stoppen met roken kan vergemakkelijken, zoals medicatie (Champix/Chantix), acupunctuur, lasertherapie, nicotinevervangers en de Supersmoker.
  • Circa 25-30% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder rookt
  • Mannen roken iets vaker dan vrouwen
  • 25% van de jongeren rookt
  • Gemiddeld rookt men ongeveer 15 sigaretten per dag

Waarom is roken onverstandig?

Roken is een groot gezondheidsprobleem. Roken vergroot de kans op het krijgen van met name longkanker, keelkanker, COPD en slokdarmkanker. Roken vergroot daarnaast de kans op diverse luchtwegaandoeningen, zoals hoesten, slijmproductie, ademnood en een piepende ademhaling. De longfunctie gaat achteruit waardoor men een mindere lichamelijke conditie heeft en het sneller benauwd krijgt. Daarnaast kan roken bestaande ziekteprocessen versnellen, zoals bij patiënten met MS.

Roken is een verslaving

Een sigaret bevat onder andere nicotine en teer. Nicotine is een vloeistof die voor de verslavende werking van roken zorgt. Teer is een verzamelnaam voor diverse verbrandingsproducten van tabak. Teer is een plakkerige, stroperige substantie die voor problemen met de longen kan zorgen. Daarnaast bevat teer kankerverwekkende stoffen waardoor kanker kan ontstaan.

Veel mensen die roken denken dat zij niet verslaafd zijn. Ze denken dat ze elk moment kunnen stoppen, wanneer ze maar willen en zonder problemen. Voor het overgrote deel van de rokers blijkt het echter zeer lastig om dit in de praktijk uit te voeren. Zij krijgen last van allerlei ontwenningsverschijnselen waaronder de kenmerkende dwangmatige behoefte aan een sigaret. Enkele kenmerken van een verslaving:
  • Het steeds meer van het desbetreffende middel nodig hebben om hetzelfde effect te bereiken
  • Ontwenningsverschijnselen wanneer men het desbetreffende middel enige tijd niet gebruikt heeft
  • Het doorgaan met het gebruik van het middel ondanks de bekende schadelijke gevolgen

Stoppen met roken

Stoppen met roken is zeer lastig. In sigaretten bevinden zich namelijk stoffen (waaronder nicotine) die je er toe dwingen steeds opnieuw een sigaret op te steken. Deels vanwege het plezierige gevoel dat de sigaret geeft, maar met name de vervelende ontwenningsverschijnselen wanneer je een tijd geen sigaret gerookt hebt.

Ontwenningsverschijnselen

Wanneer men stopt met roken kunnen er ontwenningsverschijnselen ontstaan omdat het lichaam plots geen nicotine meer krijgt. Ontwenningsverschijnselen kunnen als zeer vervelend ervaren worden maar zijn niet schadelijk. De eerste drie dagen van het stoppen met roken zijn de ontwenningsverschijnselen het meest ernstig, daarna nemen zij langzaam af. Veelvoorkomende ontwenningsverschijnselen zijn:
  • Humeurigheid
  • Ongeduldigheid
  • Rusteloosheid
  • Hoofdpijn
  • Slapeloosheid
  • Moeite met concentreren
  • Koude rillingen
  • Tintelingen in handen en voeten
  • Toegenomen eetlust
  • Vertraagde stoelgang

Voordelen van stoppen met roken

  • 20 minuten na de laatste sigaret bereiken bloeddruk en polsslag weer een normaal ritme
  • 8 uur na de laatste sigaret is de hoeveelheid nicotine in je lichaam reeds gehalveerd
  • 1 dag na de laatste sigaret beginnen de longen zich langzaam maar zeker te herstellen
  • 2 dagen na de laatste sigaret is de nicotine uit het lichaam verdwenen waardoor men meer smaak en geur zal ervaren
  • 3 dagen na de laatste sigaret begint de conditie langzaam op te bouwen
  • 2 weken na de laatste sigaret is de normale bloedsomloop weer hersteld
  • 3 maanden na de laatste sigaret is de typerende rokershoest zo goed als over

Stoppen met roken: hulpmiddelen, tips en trucs

Stoppen met roken met Champix/Chantix (varenicline)

Champix (in de Verenigde Staten Chantix genoemd) is een middel dat kan dienen als hulp bij stoppen met roken. Champix bevat als werkzame stof varenicline tartrate. Deze stof voorkomt dat de nicotine plezierige effecten in de hersenen kan veroorzaken.

Stoppen met roken: acupunctuur

Acupunctuur wordt reeds lange tijd toegepast, met name in de behandeling van pijn, verlammingen, obesitas en psychologische aandoeningen waaronder verslavingen. Sinds enige tijd wordt acupunctuur ook toegepast als behandeling van rookverslaving. Diverse onderzoekers hebben getracht de effectiviteit van acupunctuur bij stoppen met roken in kaart te brengen.

Stoppen met roken: lasertherapie

Een relatief nieuwe behandelmethode is stoppen met roken lasertherapie. Deze lasertherapie tegen roken wordt veelvuldig aangeboden. Maar wat zegt de wetenschap over de effectiviteit van lasertherapie voor stoppen met roken?

Stoppen met roken: nicotinevervangers

Nicotinevervangers vormen een groep van hulpmiddelen die de ontwenningsverschijnselen kunnen verminderen. Nicotinevervangers bestaan in de vorm van nicotinepleisters, nicotinekauwgom, nicotinezuigtabletten en nicotinemicrotabs

De revolutionaire SuperSmoker

De Supersmoker is een hulpmiddel dat sterk op een gewone sigaret lijkt, maar eigenlijk een stukje kunststof is dat gevuld kan worden met buisjes nicotine in verschillende sterktes. Hierdoor kan men langzaam afkicken van nicotine. De Supersmoker wordt sinds 2007 verkocht.
Stoppen met roken: lasertherapie

Stoppen met roken: lasertherapie

Stoppen met roken kan tegenwoordig op diverse manieren: er worden verschillende hulpprogramma's om te stoppen met roken aangeboden. Een relatief nieuwe behandelmethode is stoppen met roken lasertherap…
De revolutionaire SuperSmoker

De revolutionaire SuperSmoker

Het is slecht voor de gezondheid. Het verhoogt de kans op longkanker. Kan aandoeningen aan hart en vaten veroorzaken. Maar het is zó lekker. Roken. Gelukkig is er sinds 2007 een alternatief: de SuperS…
Stoppen met roken met Zyban (bupropion)

Stoppen met roken met Zyban (bupropion)

Zyban, ook wel Zyntabac genoemd, is een hulpmiddel dat je kan helpen bij het stoppen met roken. Zyban helpt de ontwenningsverschijnselen die op kunnen treden wanneer je stopt met roken te verminderen,…
Stoppen met roken met nicotinezuigtabletten

Stoppen met roken met nicotinezuigtabletten

Stoppen met roken is voor velen jaarlijks een goed voornemen. Toch hebben veel mensen grote moeite met het stoppen met roken. Dit komt omdat er vaak ontwenningsverschijnselen ontstaan. Nicotinezuigtab…
Stoppen met roken met nicotinekauwgom

Stoppen met roken met nicotinekauwgom

Stoppen met roken, velen zetten het ieder jaarweer bovenaan het lijstje van goede voornemens. Stoppen met roken kan echter een hels karwei zijn! Een beetje hulp is zeker aan te raden. Nicotinekauwgom…
Stoppen met roken met nicotinepleisters

Stoppen met roken met nicotinepleisters

Stoppen met roken, velen zetten het ieder jaarweer bovenaan het lijstje met goede voornemens. Stoppen met roken kan echter een hels karwei zijn! Een beetje hulp is zeker aan te raden. Nicotinepleister…
Stoppen met roken: nicotinevervangers

Stoppen met roken: nicotinevervangers

Stoppen met roken kan een hels karwei zijn. Hulp bij stoppen met roken is dan ook zeer gewenst. Nicotinevervangers vormen een groep van hulpmiddelen die de ontwenningsverschijnselen kunnen verminderen…
Stoppen met roken: acupunctuur

Stoppen met roken: acupunctuur

Acupunctuur wordt reeds lange tijd toegepast, met name in de behandeling van pijn, verlammingen, obesitas en psychologische aandoeningen waaronder verslavingen. Sinds enige tijd wordt acupunctuur ook…
Stoppen met roken met Nortrilen

Stoppen met roken met Nortrilen

Stoppen met roken met Nortrilen vergroot de kans dat men blijvend stopt met roken, omdat Nortrilen helpt de ontwenningsverschijnselen te verminderen. Nortrilen wordt eveneens voorgeschreven als antide…
Gepubliceerd door Melod op 06-03-2011, laatst gewijzigd op 25-08-2011. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.