Van bevruchting tot bevalling
Deze special draait volledig om de zwangerschap en de bevalling. Er komt nogal wat kijken bij een zwangerschap. Niet alleen de bevruchting zelf, maar ook de gezondheid van moeder en kind zijn belangrijke aspecten van de zwangerschap. Er zijn diverse prenatale testen waarmee je deze gezondheid kan controleren en bijhouden. Je kan zelf mee helpen je zwangerschap gezond te doorlopen door onder meer te letten op gezonde voeding en je goed voor te bereiden op de zwangerschap en bevalling.
Voorbereiding op de zwangerschap
Wanneer je het besluit genomen hebt om zwanger proberen te worden zijn er een aantal praktische zaken waar je over na moet denken om je zo optimaal mogelijk voor te bereiden op je komende zwangerschap. Hieronder vallen onder meer het stoppen met anticonceptiemiddelen, foliumzuur slikken en de menstruatie en ovulatie.
Negatieve factoren mbt (prenatale) ontwikkeling van baby's
Dat roken in de buurt van baby's niet goed is voor de gezondheid van de baby weten we allemaal. Wat echter minder bekend is, is dat er tal van andere factoren zijn naast het geijkte roken die de ontwikkeling van de (ongeboren) negatief baby kunnen beïnvloeden.
Prenatale testen
Er zijn diverse prenatale testen op de medische markt. Sommige zijn van essentieel belang voor de ontwikkeling van de baby, andere zijn meer om de nieuwsgierigheid van de ouders te stillen. Welke prenatale testen zijn er en wat kom je met deze testen nou eigenlijk te weten?
Zwangerschap en gezondheid
Rondom de bevruchting en de zwangerschap spelen een aantal cruciale factoren een grote rol. Je wilt immers dat je baby gezond ter wereld komt en dat jij de zwangerschap gezond doorstaat. Ook voor de man is gezondheid belangrijk, een goede gezondheid zorgt voor gezonder sperma en dus een grotere kans op een bevruchting.
De buik tijdens de zwangerschap
De groeiende buik wordt vaak als hét teken van de zwangerschap gezien. Daarom doen er ook veel feiten en fabeltjes de ronde over de buik van de zwangere moeder. Is het mogelijk om aan de hand van de vorm en grootte van je buik te voorspellen wat voor kindje hieruit te voorschijn zal komen?
Veranderingen in het lichaam van de zwangere vrouw
Tijdens de zwangerschap maakt het lichaam van de vrouw een ware metamorfose door. Niet alleen gebeurt er vanalles aan de buitenkant, ook de binnenkant van je lichaam is druk in de weer met het bevorderen van een gezonde zwangerschap.
Gezond eten tijdens de zwangerschap
Gezond eten tijdens de zwangerschap bevordert de gezonde zwangerschap en ontwikkeling van het ongeboren kind. Moeder en kind hebben behoefte aan specifieke voedingsstoffen tijdens de zwangerschap. Hoe krijg je deze binnen? En hoe doe je dit als je vegetariër bent?
De bevalling: waar wil je bevallen?
Tegenwoordig heb je de keuze om in het ziekenhuis te bevallen of juist thuis. Wat jij prettig vind is in de meeste gevallen mogelijk. Er zijn enkele uitzonderingen waarbij een ziekenhuisbevalling noodzakelijk is. Hoe bereid je je voor op je bevalling?
De vader in verwachting
Ook al draagt de partner het kindje in de buik bij zich, als vader speel je een grote rol tijdens de zwangerschap. Je wordt onder andere geconfronteerd met een veranderende partner onder invloed van de hormonen, het idee dat je vader wordt en voorbereidingen op de bevalling.
De vader tijdens de bevalling
Veel vaders denken dat zij tijdens de bevalling van hun partner meer in de weg staan dan dat zij kunnen helpen en houden zich daarom wat afzijdig. Je kan als vader echter een heleboel steun en hulp geven aan je barende partner.
Zwangerschap: symptomen en bevestiging
Er gaan dikwijls diverse kwaaltjes en symptomen gepaard met een zwangerschap. Deze symptomen kunnen inderdaad wijzen op een zwangerschap, maar kunnen ook een andere oorzaak hebben. Daarom is een bevestiging van de zwangerschap met behulp van een zwangerschapstest aan te raden.
Negatieve zwangerschapstest: toch zwanger?
Is het mogelijk dat je met een negatieve zwangerschapstest tóch zwanger bent? Ja, dit is mogelijk. In dit artikel worden de mogelijke oorzaken uitgelegd.
Het begin van de bevalling
Eindelijk, het is zover! Dat moment waar je met gemengde gevoelens naar kijkt. Enerzijds bang voor de pijn, anderzijds erg nieuwsgierig naar jullie kleine wondertje. Het begin van de bevalling gaat gepaard met enkele herkenbare gebeurtenissen.
Zwangerschapskwaaltjes
Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap een of meerdere zwangerschapskwalen. Waar worden deze door veroorzaakt, en wat kan je er aan doen?
Zwangerschapsmisselijkheid
Helaas is een zwangerschap meestal niet de gehele periode een roze wolk. Tijdens je zwangerschap kan je last hebben van vervelende kwaaltjes als zwangerschapsmisselijkheid. Het meest komt de ochtendmisselijkheid voor.