Melod » Specials » Kalmeringsmiddelen

Kalmeringsmiddelen (benzodiazepines)

Kalmeringsmiddelen (benzodiazepines) Op sommige momenten kunnen de spanning- en/of angstklachten je dusdanig naar het hoofd stijgen dat je wel wat meer rust kunt gebruiken. De omstandigheden zijn er echter niet altijd naar om de rust zelf weer terug in je leven te brengen. In dat geval kunnen kalmeringsmiddelen (benzodiazepines) zoals oxazepam en temazepam je een steuntje in de rug geven.

Kalmeringsmiddelen (benzodiazepines)

Kalmeringsmiddelen, ook wel benzodiazepines genoemd, zijn geneesmiddelen die voorgeschreven worden bij angst- en spanningsklachten. Kalmeringsmiddelen bevorderen de slaap en hebben een rustgevend effect. Op sommige momenten in je leven kan het fijn zijn een duwtje in de rug te krijgen van een dergelijk geneesmiddel, bijvoorbeeld na een verlies van een dierbare of bij een onderzoek in het ziekenhuis dat erg veel spanning kan geven, zoals een MRI-scan.

Wanneer je een kalmeringsmiddel voorgeschreven krijgt, is dit meestal een van onderstaande:
  • Oxazepam (Seresta)
  • Temazepam (Normison)
  • Diazepam (Valium)
  • Lorazepam (Temesta)
  • Midazolam (Dormicum)
  • Loprazolam (Dormonoct)

Werking van kalmeringsmiddelen

Het is niet bekend hoe kalmeringsmiddelen precies werken, maar men weet wel dat deze medicijnen invloed hebben op de elektrische prikkeloverdracht in het centrale zenuwstelsel. Er wordt als het ware een signaal aan bepaalde zenuwcellen die betrokken zijn bij angstgevoelens gegeven dat ze het wat rustiger aan mogen doen, waardoor de angstklachten verminderen.

Zodra je het medicijn ingenomen hebt, begint het direct te werken. Het is niet verstandig de kalmeringsmiddelen gedurende langere periode te gebruiken, omdat zij afhankelijkheid kunnen veroorzaken.

Mogelijke bijwerkingen kalmeringsmiddelen

Kalmeringsmiddelen kunnen - net als elk ander medicijn - bijwerkingen hebben. Deze zijn meestal van voorbijgaande aard en verdwijnen weer zodra men het gebruik van het kalmeringsmiddel staakt. Veelvoorkomende bijwerkingen van kalmeringsmiddelen zijn onder andere:
  • Sufheid en slaperigheid overdag
  • Vertraagd reactievermogen
  • Toegenomen eetlust/gewichtstoename
  • Geheugenklachten
Diazepam - Valium (kalmeringsmiddel)

Diazepam - Valium (kalmeringsmiddel)

Diazepam, ook wel bekend als Valium, is een kalmeringsmiddel dat vooral voorgeschreven wordt om angst- en spanningsklachten te verminderen en slapeloosheid te behandelen. Diazepam valt in de categorie…
Loprazolam - Dormonoct (kalmeringsmiddel)

Loprazolam - Dormonoct (kalmeringsmiddel)

Loprazolam, ook wel bekend onder de merknaam Dormonoct, is een kalmeringsmiddel dat vooral voorgeschreven wordt om angst- en spanningsklachten te verminderen en slapeloosheid te behandelen. Loprazolam…
Oxazepam (kalmeringsmiddel)

Oxazepam (kalmeringsmiddel)

Oxazepam is een kalmeringsmiddel (ook wel benzodiazepine genoemd) dat voorgeschreven wordt bij klachten als slapeloosheid, angst en nervositeit. Oxazepam wordt vaak uitgegegeven onder de merknaam Sere…
Temazepam (kalmeringsmiddel)

Temazepam (kalmeringsmiddel)

Temazepam is een zogenaamde benzodiazepine, een kalmeringsmiddel. Het kalmeringsmiddel temazepam kan door de arts voorgeschreven worden wanneer men last heeft van nervositeit en/of slapeloosheid. Bijw…
Gepubliceerd door Melod op 05-11-2012, laatst gewijzigd op 27-09-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.