Kalmeringsmiddelen (benzodiazepines)
Op sommige momenten kunnen de spanning- en/of angstklachten je dusdanig naar het hoofd stijgen dat je wel wat meer rust kunt gebruiken. De omstandigheden zijn er echter niet altijd naar om de rust zelf weer terug in je leven te brengen. In dat geval kunnen kalmeringsmiddelen (benzodiazepines) zoals oxazepam en temazepam je een steuntje in de rug geven.
Kalmeringsmiddelen (benzodiazepines)
Kalmeringsmiddelen, ook wel benzodiazepines genoemd, zijn geneesmiddelen die voorgeschreven worden bij angst- en spanningsklachten. Kalmeringsmiddelen bevorderen de slaap en hebben een rustgevend effect. Op sommige momenten in je leven kan het fijn zijn een duwtje in de rug te krijgen van een dergelijk geneesmiddel, bijvoorbeeld na een verlies van een dierbare of bij een onderzoek in het ziekenhuis dat erg veel spanning kan geven, zoals een MRI-scan.
Wanneer je een kalmeringsmiddel voorgeschreven krijgt, is dit meestal een van onderstaande:
- Oxazepam (Seresta)
- Temazepam (Normison)
- Diazepam (Valium)
- Lorazepam (Temesta)
- Midazolam (Dormicum)
- Loprazolam (Dormonoct)
Werking van kalmeringsmiddelen
Het is niet bekend hoe kalmeringsmiddelen precies werken, maar men weet wel dat deze medicijnen invloed hebben op de elektrische prikkeloverdracht in het centrale zenuwstelsel. Er wordt als het ware een signaal aan bepaalde zenuwcellen die betrokken zijn bij angstgevoelens gegeven dat ze het wat rustiger aan mogen doen, waardoor de angstklachten verminderen.
Zodra je het medicijn ingenomen hebt, begint het direct te werken. Het is niet verstandig de kalmeringsmiddelen gedurende langere periode te gebruiken, omdat zij afhankelijkheid kunnen veroorzaken.
Mogelijke bijwerkingen kalmeringsmiddelen
Kalmeringsmiddelen kunnen - net als elk ander medicijn - bijwerkingen hebben. Deze zijn meestal van voorbijgaande aard en verdwijnen weer zodra men het gebruik van het kalmeringsmiddel staakt. Veelvoorkomende bijwerkingen van kalmeringsmiddelen zijn onder andere:
- Sufheid en slaperigheid overdag
- Vertraagd reactievermogen
- Toegenomen eetlust/gewichtstoename
- Geheugenklachten