Melod » Specials » Aromatherapie

De (on)mogelijkheden van aromatherapie

De (on)mogelijkheden van aromatherapie Aromatherapie is een alternatieve geneeswijze waarbij uitgegaan wordt van de kracht van geur. Maar wat zijn nu eigenlijk de (on)mogelijkheden van aromatherapie?

Populariteit alternatieve geneeswijzen

Alternatieve geneeswijzen, zoals aromatherapie, zijn behoorlijk populair. In de periode 2010-2012 bleken bijna 1 miljoen mensen het jaar ervoor onder behandeling te zijn geweest van een alternatieve geneeswijzer. Onder de alternatieve geneeswijzers blijkt vooral de acupuncturist geliefd, circa een kwart van de bezoeken aan een alternatieve genezer is aan de acupuncturist. Ook homeopaten en chiropractors blijken populair: zo'n 22% van de bezoeken aan een alternatieve genezer is aan de homeopaat, zo'n 17% aan de chiropractor. Veel afnemers van alternatieve zorg blijken alternatieve zorg te combineren met reguliere zorg, meer dan de helft bezoekt namelijk naast de alternatieve genezer ook een specialist. Alternatieve geneeswijzen blijken onder vrouwen populairder dan onder mannen.

Aromatherapie

Aromatherapie is een specifieke vorm van alternatieve geneeswijzen. Bij aromatherapie gaat men er vanuit dat men lichaam en geest kan beïnvloeden met behulp van geuren. Deze geuren komen vaak in de vorm van etherische oliën, gewonnen uit planten, bloemen en kruiden. Aromatherapie kan op verschillende manieren toegepast worden. Zo kan de betreffende geur bijvoorbeeld op het kussen gesprayd worden (bijvoorbeeld lavendelolie bij slaapproblemen), maar de olie kan ook door middel van verdamping ingezet worden. Er bestaan verschillende soorten etherische oliën, waaraan door gebruikers van aromatherapie bepaalde helende werkingen toegekend worden.

Aromatherapie en de wetenschap

Aromatherapie is een zogenaamde alternatieve geneeswijze, de effecten van aromatherapie zijn slechts beperkt in kaart gebracht. Veel wetenschappelijk onderzoek naar de (on)mogelijkheden van aromatherapie is niet erg sterk opgezet. Om de effecten van een behandeling in kaart te brengen, is het belangrijk dat het onderzoek aan enkele voorwaarden voldoet. Zo mogen de proefpersonen niet weten of zij het experimentele middel toegediend krijgen, of een placebo. De verwachting over het effect van een middel kan het effect van het middel namelijk beïnvloeden. Ook komt het voor dat het middel niet vergeleken wordt met een andere behandeling of placebo middel, zodat het onduidelijk is hoe effectief het middel nu eigenlijk is. Gelukkig wordt er steeds meer sterk en gedegen wetenschappelijk onderzoek naar de kracht van aromatherapie gedaan.
Aromatherapie: spieren en sportblessures

Aromatherapie: spieren en sportblessures

Aromatherapie is het behandelen van kwaaltjes met etherische oliën. Deze natuurgeneeswijze is al eeuwen oud en wordt veelvuldig toegepast. Aromatherapie bij spierklachten verzacht de pijn en verlicht…
Aromatherapie bij stressklachten

Aromatherapie bij stressklachten

Bijna iedereen heeft wel eens last van stress en spanning, waarbij de balans tussen draagkracht en draaglast verstoord is. Het is belangrijk om chronische stressklachten te voorkomen, gezien de mogeli…
Aromatherapie bij misselijkheid en braken

Aromatherapie bij misselijkheid en braken

Misselijkheid en braken zijn erg vervelende kwaaltjes, waar vaak geen direct voor de hand liggende behandeling voor is. Sommige mensen kiezen ervoor de alternatieve geneeswijze aromatherapie in te zet…
Gepubliceerd door Melod op 13-10-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/gezondheid-welzijn/publicaties/artikelen/archief/2014/2014-4041-wm.htm (geraadpleegd op 12-10-2014)