Melod » Specials » Anticonceptie

Hormonale en niet-hormonale anticonceptiemiddelen

Hormonale en niet-hormonale anticonceptiemiddelen Er zijn verschillende vormen van anticonceptie, manieren om een zwangerschap (conceptie of bevruchting) tegen te gaan na seks. Er zijn hormonale anticonceptiemiddelen en niet-hormonale anticonceptiemiddelen, elk met hun eigen voor- en nadelen.

Anticonceptie: hormonaal en niet-hormonaal

Met anticonceptiemiddelen worden manieren bedoeld om een zwangerschap (conceptie of bevruchting) te voorkomen na seks. Een anticonceptiemiddel kan op twee manieren een zwangerschap voorkomen: door te verhinderen dat de zaadcel en eicel bij elkaar kunnen komen, of door te voorkomen dat het embryo zich in de baarmoeder kan innestelen. Dit kan op hormonale of niet-hormonale wijze.

Hormonale anticonceptiemiddelen

Hormonale anticonceptiemiddelen beïnvloeden de normale menstruatiecyclus zodanig dat een zwangerschap minder kans van slagen heeft. De meeste hormonale anticonceptiemiddelen bevatten de hormonen progesteron en oestrogeen. De hormonen in deze vorm van anticonceptiemiddel zorgen er onder andere voor dat er geen eisprong plaats vindt, dat de zaadcellen de eicel minder gemakkelijk kunnen bereiken (door het taaier maken van het slijmvlies in de baarmoeder) en door het ongeschikter maken van de baarmoeder voor een innesteling (door verhindering van opbouw van baarmoederslijmvlies).

Hormonale anticonceptiemiddelen zijn vooral geschikt voor vrouwen die hun menstruatie goed willen kunnen beïnvloeden. Een hormonaal voorbehoedsmiddel zorgt voor een voorspelbare menstruatiecyclus, zodat je niet onverwacht voor verrassingen kunt komen te staan. Een ander groot voordeel van een hormonaal anticonceptiemiddel is dat slechts eenmaal per dag (of zelfs maand of eens per drie maanden) aan je anticonceptie hoeft te denken. Hormonale anticonceptiemiddelen zijn minder geschikt voor vrouwen met bepaalde aandoeningen (zoals een verhoogde kans op trombose) en voor vrouwen die medicijnen gebruiken die de werking van hormonale voorbehoedsmiddelen beïnvloeden. Ook kunnen hormonale anti conceptiemiddelen vervelende bijwerkingen hebben.

Niet hormonale anticonceptiemiddelen

De kans op een zwangerschap kan ook beïnvloed worden door niet hormonale anticonceptiemiddelen. Zo voorkomt het koperspiraaltje dat zaadcellen onschadelijk gemaakt worden en dat een eventuele bevruchte eicel zich niet in de baarmoeder kan nestelen. Het koperspiraaltje is een betrouwbare en goedkope vorm van anticonceptie waar je slechts één keer per vijf à tien jaar aan hoeft te denken. Het inbrengen van een koperspiraaltje kan echter wel wat pijnlijk zijn. Ook heb je minder invloed op je menstruatiecyclus en kun je last krijgen van iets meer bloedverlies.
Anticonceptiepil top 10

Anticonceptiepil top 10

De anticonceptie pil staat bovenaan het lijstje met meest gebruikte anticonceptie middelen. Er zijn diverse anticonceptiepillen op de markt, elk met hun eigen samenstelling en voordelen en nadelen. Er…
De Nuvaring: anticonceptiering

De Nuvaring: anticonceptiering

De Nuvaring, ook wel de anticonceptiering genoemd, is een hormonaal voorbehoedsmiddel voor vaginaal gebruik. De Nuvaring bevat twee hormonen, de vrouwelijke geslachtshormonen estonogestrel en ethinylo…
Evra, de anticonceptiepleister

Evra, de anticonceptiepleister

Evra, ook wel de anticonceptiepleister of pleisterpil genoemd, is een hormonaal voorbehoedsmiddel voor uitwendig gebruik. De Evra-pleister bevat twee hormonen, de vrouwelijke geslachtshormonen norelge…
Het spiraaltje: koperspiraaltje en hormoonspiraaltje

Het spiraaltje: koperspiraaltje en hormoonspiraaltje

Het spiraaltje is een anticonceptiemiddel dat door een arts in de baarmoeder geplaatst wordt. Het spiraaltje bestaat in de vorm van een koperspiraaltje (een niet-hormonaal anticonceptiemiddel) en het…
De anticonceptiepil en antibiotica

De anticonceptiepil en antibiotica

Over het gelijktijdig gebruik van de anticonceptiepil en antibiotica is nog veel onduidelijk. Bepaalde studies stellen dat antibiotica de betrouwbaarheid van de anticonceptiepil verminderen, terwijl a…
Gepubliceerd door Melod op 14-10-2014, laatst gewijzigd op 26-10-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.