Melod » Specials » Hartaanval vrouw

Oorzaken, symptomen en behandeling hartaanval bij de vrouw

Oorzaken, symptomen en behandeling hartaanval bij de vrouw Een hartaanval (myocardinfarct) wordt vaak veroorzaakt door een propje dat de bloedtoevoer naar het hart verhindert. Een verhoogd cholesterolgehalte en een verhoogde bloeddruk (hypertensie) dragen bij aan het veroorzaken van een hartaanval. Een hartaanval bij de vrouw ziet er doorgaans iets anders uit dan een hartaanval bij de man.

Hartaanval

Een hartaanval is een aandoening waarbij een deel van de hartspier afsterft doordat de bloedtoevoer vanuit de kransslagaderen tijdelijk onderbroken is. Een hartaanval is gevaarlijk omdat het kan leiden tot hartfalen en levensbedreigende hartritmestoornissen. De officiële naam van een hartaanval is myocardinfarct of hartinfarct. Een hartaanval moet snel behandeld worden, om zo de kans op ernstig letsel of zelfs overlijden te helpen voorkomen. Er zijn verschillende manieren om een hartaanval te behandelen, zoals het openen van de afgesloten ader door middel van dotteren en het toedienen van een middel dat de propjes oplost (trombolyse).

Oorzaken hartaanval

Een hartaanval wordt in veel gevallen veroorzaakt door een propje in de kransslagaders, waardoor de bloedtoevoer verhinderd raakt. Dergelijke propjes komen vaak voort uit atherosclerose, aderverkalking. Bij mensen met aderverkalking hoopt zich een vettige stof in de wanden van de slagaders op, waardoor de doorstroom van de ader bemoeilijkt wordt. Zo'n stukje opgehoopt materiaal kan ook losschieten, waardoor het een ader af kan sluiten.

Er zijn een aantal risicofactoren die de kans op een hartaanval of aderverkalking (en daarmee indirect een hartaanval) vergroten. Zo lopen mensen met een hogere leeftijd, mensen die weinig bewegen, ongezond eten en mensen die overgewicht hebben een hoger risico. Ook roken en alcoholmisbruik verhoogt de kans op een hartaanval. Misschien wel de belangrijkste risicofactoren zijn een verhoogd cholesterolgehalte en een verhoogde bloeddruk (hypertensie).

Symptomen hartaanval

De klassieke symptomen van een hartaanval bestaan uit een pijnlijk, drukkend gevoel op de borst, uitstralend naar de hals, kaken en/of armen. Ook gaat men vaak zweten, trillen en wordt men misselijk. Bij vrouwen kan een hartaanval zich echter heel anders presenteren, waardoor het niet altijd herkend wordt. Vrouwen met een hartaanval hebben bijvoorbeeld vaker last van kortademigheid, overgeven, pijn in de rug, vermoeidheid, hoesten en een verliest van eetlust.
Symptomen van een verhoogde bloeddruk (hypertensie)

Symptomen van een verhoogde bloeddruk (hypertensie)

Een verhoogde bloeddruk komt bij een behoorlijk deel van de Nederlanders voor. Velen weten echter niet dat zij last hebben van een te hoge bloeddruk (ook wel hypertensie) omdat zij hun bloeddruk niet…
Symptomen hartaanval bij de vrouw

Symptomen hartaanval bij de vrouw

Wanneer het gaat om een hartaanval (myocard infarct) valt op dat vrouwen veel minder snel naar de dokter stappen dan mannen. Uit diverse onderzoeken is naar voren gekomen dat de symptomen van een hart…
Hypertensie: verhoogde bloeddruk

Hypertensie: verhoogde bloeddruk

Een verhoogde bloeddruk, oftewel hypertensie, is een aandoening waar vrij veel mensen tijdelijk of chronisch onder lijden. Een verhoogde bloeddruk is ongezond in meerdere opzichten. Er zijn een aantal…
Verhoogd cholesterolgehalte

Verhoogd cholesterolgehalte

Cholestrol is een vetachtige substantie die gemaakt wordt in onze lever die in twee vormen voorkomt: LDL cholesterol en HDL cholesterol. Wanneer je een te hoog cholesterolgehalte hebt, betekent dit da…
Gepubliceerd door Melod op 13-10-2014, laatst gewijzigd op 26-10-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.